Sådan kan du holde en mere bæredygtig jul derhjemme

I de fleste danske hjem er julen forbundet med en lang række faste traditioner lige fra, at se tv julekalender sammen om aftenen til at bage pebernødder. Herudover er hygge og nærhed for mange det vigtigste i julen, hvor tid med tætte venner og familien værdsættes.

Det er faktisk de færreste, der har miljøet i tankerne op til jul, men dette er noget, der er ved at ændre sig drastisk. Derfor vil du her i artiklen blive præsenteret for en række gode og brugbare råd til, hvordan du kan holde en mere bæredygtig jul derhjemme i selskab med din familie. Julen kan nemlig sagtens være miljøvenlig. 

Invester i svanemærkede lys til adventskransen

For mange er jul lig med masser af stearinlys, eftersom det jo er mørkt og koldt i vintermånederne. Der er ingen tvivl om, at mange stearinlys kan være meget hyggeligt, men hvis du gerne vil holde en mere bæredygtig jul, er det langt fra særligt hensigtsmæssigt. De mange stearinlys forurener nemlig utroligt meget, hvorfor man altså bør tænke sig om en ekstra gang, når man går i gang med at tænde for stearinlysene.

For mange er adventskransen og kalenderlyset desuden en fast del af juletraditionerne, og det er da bestemt også noget, der hører julen til. Når du skal ud at købe disse, skal du dog huske på at vælge de lys, der er svanemærkede, da disse er langt mere miljøvenlige.

Husk indkøbsnettet og sig nej til plastikposer

Julen er tilmed lig med adskillige indkøbsture. Der skal både handles julemad, julepynt og julegaver. Det betyder, at man skal ud i mange fysiske forretninger, hvor du gang på gang vil blive tilbudt, om du vil have en plastikpose. Her er det naturligvis vigtigt, at du husker at sige pænt nej da, og i stedet sørger for at medbringe dit eget indkøbsnet.

Der er generelt mange penge at spare hvert eneste år, hvis du generelt udskifter plastikposer med et indkøbsnet, og herudover er det en langt mere bæredygtig løsning. Herudover er stofnettet eller muleposen da også blevet utroligt moderne, og du kan derfor bruge den til meget andet end bare til indkøbsturen. 

Der findes mange fine alternativer til gavepapiret

Endelig bør du undgå gavepapiret, hvis du gerne vil fejre en mere bæredygtig jul sammen med din familie. Der er ingen tvivl om, at man bruger en rigtig stor mængde af gavepapir hvert eneste år, og det er noget, der bare bliver smidt ud, når gaverne er pakket op. Det er bestemt ikke hensigtsmæssigt, da det er spild af papir.

Derfor bør du tænke over, at du ikke skal smide alt ud uden omtanke. Det gælder bestemt ikke kun for gavepapir og gavebånd men også madrester. Der er rigtig mange fine alternativer til det klassiske gavepapir, og du kan for eksempel anvende gamle ugeblade, magasiner eller aviser. Det må bestemt siges, at være en yders miljøvenlig løsning, og hvis du vil gøre indpakningen lidt mere julet, kan du med fordel tegne et juletræ udenpå gaven.

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *