Klargør hus og have til sommeren

Som haveejer er vinteren den sæson, hvor du puster ud efter et aktivt haveår. Det er også ofte sådan, at du holder en pause i forhold til at vedligeholde boligen. Der er da også mange opgaver, som du fint kan sætte på pause, fordi det er uden for sæson. Det kan være for koldt, fugtigt eller umuligt at gøre. 

Men det behøver slet ikke at betyde, at du bare kan læne dig tilbage og vente på, at det bliver forår igen. Der er masser af opgaver, du kan få klaret om vinteren og i det tidlige forår, inden naturen tager over igen.

Hvis du planlægger og klargør i god tid, så vil du allerede være på forkant, når sæsonen starter, og når sommeren så endelig kommer, så er du helt på omgangshøjde. Eller i hvert fald tættere på, end hvis du har været passiv hele vinteren.

Hvad kan du gøre i løbet af vinteren?

Hvis du både har hus og have, så er der nok at se til. I forhold til huset, så kan der være opgaver, der skal klares indenfor, og der kan også være ting, som skal gøres udvendigt på huset.

Vinteren er genial at bruge til at få ordnet nogle indendørs opgaver. Da har du tiden til det. Du kan for eksempel gøre nogle af disse ting:

  • Male
  • Renovere gulve
  • Reparere
  • Rydde op og smide ud
  • Gøre grundigt rent
  • Ommøblere 

Tænker du, at det er bøvlet og uhensigtsmæssigt at gøre i den mørke periode, fordi du ikke kan se ordentligt, så er løsningen på det, at du bruger nogle gode kraftige arbejdslamper. Så kan du sagtens male og så videre. Du kan også sagtens rydde op og gøre rent og sætte møblerne anderledes, selv om det er mørkt udenfor.

Klargøring af haven

I løbet af vinteren kan du forberede den kommende sæson få flere måder. Du kan for eksempel forberede hvilke haveplanter du skal indkøbe, formere, så, plante og så videre. Hvor skal planterne stå, og har du nogle planer for planterne til haven? Det er nemmere at planlægge, inden det hele vågner efter vinteren. 

Desuden kan nogle vintre i hvert fald i perioder være milde nok til, at du kan arbejde i haven. Det er en stor fordel at luge ukrudt, mens planterne er meget små. Det kan du gøre, når der ikke er frost i jorden. Når jorden er blød nok, kan du også sætte forårsløg og grave planter op, som skal flyttes på.

Du kan tilskære græsplænen, hvis den træner til det, og du kan rydde op i drivhuset eller i skuret. I det hele taget er det en god idé at få ryddet op på matriklen. Dels er det pænere at se på, og dels sparer det dig for noget arbejde senere.

Du kan sagtens gøre haven hyggelig at se på, selv om du ikke opholder dig så meget i den. Du kan få god inspiration til vinterhaven og planter til haven på Byggeri.dk. Find for eksempel nogle stedsegrønne planter, så du også har en grøn have om vinteren. Du kan også installere en brændeovn i din udestue, så der er mulighed for at kigge på din grønne have om vinteren, mens du sidder inde i varmen fra din brændeovn. 

Du kan også sætte lyskæder op eller lanterner op i haven og give fuglene lidt lækkert at spise. Det hygger alt sammen.

Husk at få renset tagrenderne

Det er vigtigt, at du tænker på tagrensning, inden det bliver frost. Selv om du måske ikke tænker på tagrenderne så tit, så bør du gøre det i hvert fald en gang om året – og helst to. De skal nemlig renses for at kunne fungere optimalt.

Der kan samle sig ret meget skidt og nedfaldne blade og så videre i en tagrende. Det skal renses op, så det ikke risikerer at skade huset. Det kan nemlig ske, hvis tagrenderne ikke kan give regnvand og smeltevand fri passage mod nedløbsrøret. 

Når vandet ikke kan rende ned, så finder det andre veje. Det er typisk ud over kanten på tagrenden, og det vand kan risikere at føre til en vandskade på husets sokken og fundament. Derfor skal tagrender og nedløbsrør være fri for snavs. 

Det skal helst gøres efter løvfald, for så er bladene faldet af træerne. Hvis der står vand i tagrenden, når det fryser, så kan den få frostskader og revne. Det er heller ikke godt. Så få gerne renset tagrender inden vinteren.

Hyg dig indendøre

Vinteren er også en periode, hvor du hygger dig indenfor. Når du har arbejdet og ordnet i huset og i haven, så er belønningen, at du med god samvittighed kan sætte dig ind foran brændeovnen med en varm drik og et hyggetæppe. Så kan du nyde resultatet af dine mange anstrengelser.

Når nu du har gjort dig så store anstrengelser med at gøre huset og haven pæne, rene og klar til sommeren, så er det næsten en skam at rejse væk fra det, når du har sommerferie. Måske skulle du i år holde din sommerferie derhjemme.

Lokalavisen.dk kan du læse om nogle gode idéer til en hjemmeferie. Du kan fortsætte med nogle af dine praktiske projekter, som f.eks tagrensning hvilket er noget de fleste boligejere har det med at udskyde, selvom det faktisk er vigtigt at få renset taget jævnligt, eller du kan slappe af og nyde frugterne af alle dine anstrengelser. Måske kan det blive en god kombination af det. 

At arbejde konstant i løbet af hele din ferie er måske lige stramt nok, men hvis du kan lave en form for kombination, hvor du dels arbejder på hus og have og dels nyder din have og dit land i sommertøj, så er det nok toppen.

Sommeren i Danmark er kort, så det gælder om at få det bedste ud af den, mens den er her.

Kategorier

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *