Hjuldata og impresningsmål – det skal du vide

Der er mange ting, som du skal tage højde for, når du skal måle hjuldata på din bil. Det er det, fordi det hjælper dig til at du kan få monteret de rigtige hjul på din bil. Det varierer også fra bilmærke til bilmærke, hvilke kriterier man skal kigge efter i forhold til hjuldata og impresningsmål.

Derfor skal du have kendskab til hjuldata

Alle bilmodeller har bildæk, som besidder unikke, specifikke og gyldige hjuldata og dækkoder. De er vigtige, for du skal bruge dem, når du vil være sikker på, at du har monteret dine dæk ordentligt fast og med de rette dæk. Det er vigtigt, at du har kendskab til følgende detaljer, når du skal afkode data fra dine hjul.

 • Dækstørrelse. Det giver sig selv, da det sikrer, at du får kendskab til, hvor store dine dæk er.
 • Dækkets bredde. Ligesom ovenstående er det afgørende for at vide, hvilke dæk du skal have fingrene i.
 • Dækhøjde. Det er ikke alle bildæk, der har samme højde, selvom de fleste tror det. Forskellene er ikke markante, men de er der.
 • Diameter på fælgen. Noget, de færreste tænker over, men som er vigtigt at få med.
 • Det er en kode, der siger noget om den maksimale belastning, som dækket kan bære ved den hastighed, der er angivet ved hastighedskoden.
 • Det er blandt andet det, der afgør, at dit dæk ikke bliver driftsvarmt.
 • Krydsmål. Krydsmålet er målingen af diameteren i en imaginær cirkel tegnet gennem hjulboltene på fælgen. Krydsmål går også under navnene ”boltcirkel” eller ”boltmønster”.
 • ET-mål (indpresningsdybde). ET står for “Einpress tiefe” på tysk og betyder på dansk “indpresning” eller “indpresningsmål”. ET-målet definerer, hvor langt inde (eller ude) dækket er placeret i forhold til bilens ydre skærmkant.

De forskellige data findes på siden af bildækket. De står ofte opgivet med et væld af symboler og tal, som giver dig information om de specifikke og gældende størrelser, maksimalbelastninger og hastighed, der gælder dækkene.

Eksempler på bilmærkers hjuldata

Vi vil her prøve at give et indblik i, hvordan forskellene på hjuldata kommer til udtryk i de forskellige store bilmærker.

 • BMW-biler har ofte en høj fart, og det skal man være opmærksom på med dækkene. De er ofte noget mere tolerante over for bildæk med en topfart, end andre bilmærker er.
 • Med bildæk fra Audi skal man særligt have alufælgen for øje, for Audis bildæk har det med at være lidt anderledes i forhold til andre bilmærkers.
 • Det japanske bilfirma er også specielle, fordi de ofte laver deres egne bildæk til deres biler.

Hjuldata kan heldigvis gøres simpelt

Hjuldata er en kompliceret sag, hvis ikke man kan finde de rette informationer det rigtige sted. Men det er muligt. Hvis du vil vide mere om hjuldata på biler, er det blot et klik væk. Der er mange informationer at finde om bildæk. Det vil komme belejligt, hvis du skal udskifte dine bildæk. Det er muligt at få alle de informationer, som du eftersøger.

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *