Fem fede citater fra gamle danske film

Vi kender alle de fede one-liners fra de amerikanske film. De ryger lige ind fordi de er mundrette og lyder godt. Det har stor fokus og bliver ofte brugt i andre sammenhænge. Begge Deadpool film er fyldt med referencer og Deadpool 2 er nærmest en lang række af on-liners, I Danmark halter det lidt mere med de fede replikker og der bliver tit mumlet mere end godt er. Til gengæld er der mange superfede citater og her er 10 stærke replikker fra gamle danske film.

Med filmen ”I Kina spiser de hunde”, fik vi endelig action og hardcore-replikker. De sjoveste er dem, som vi ikke lige regner med. Alle kan forestille sig Kim Bodnia sige noget sjovt på en meget direkte måde, men Trine Dyrholm, der danser i måneskin fyrer den af som Hanne, da hun fortæller direkte op i hovedet. Hvad hun mener om Arvid: “Arvid, du er verdens kedeligste mand. Jeg har kraftedeme set pollental, der var sjovere end dig”. Lige nu er hun filmaktuel i ny film, hvor magt og begær blandes op med forførelse i ”Dronningen”, hvor den står på tabubelagt sex mellem den ældre, men særdeles attraktive advokat Anne og stedsønnen Gustav.

Psykopaten Pilgaard på vej på ny?

Et helt andet nybrud blev Nattevagten. Her fik Ole Bornedal udlevet sine mørkeste fantasier og Ulf Pilgaard blev castet i en helt anden rolle end han plejede. Der er ingen sjove oneliners – men man fniser alligevel smånervøst når han siger: ”Har du nogensinde prøvet at blive slået ihjel før? Jeg kommer tilbage om lidt”. Det forlyder, at der måske er en Nattevagten 2 på vej, men lidt ligesom rygter om opfølgere i amerikanske film, skal det vidst tages med mere end et gram salt. Med en Ulf Pilgaard på næsten-pension og en Coster-Waldau mere på amerikansk end dansk skal stjernerne vist stå rigtigt. En ting er dog sikkert – det kunne være superspændende at gense dette herlige persongalleri.

Portland og de hårde replikker

Niels Arden Oplev har været med på lidt af hvert. Både hvad angår instruktion af danske som amerikanske film. Med Portland får vi det rå miljø i Aalborg belyst på den meget direkte måde. 

Her kommer ordvekslingen: “Hvad er der sket med dit hår?” “Familiepleje…” og denne her: “var det hårdt at sidde inde?”, “ja – Var det hårdt at være i familiepleje?”, “egentlig ikke”, “hvorfor fanden stak du så af?”, “de åd min kanin”.

Filmen byder på et friskt ensemble af Anders W. Berthelsen og Iben Hjejle – som vi ikke har set længe – Ulrich Thomsen, der bare SKAL ses i counterpart, sammen med J.K. Simmons, og så Birthe Neumann, der lige meget hvad hun siger, så kan give det kant og komik.

Kim Larsen – Midt om natten

Midt om natten kom i starten af 1980erne og gav plads til både Erik Clausen og Kim Larsen. Som Spacey skriver – befri dit liv, så er Kim Larsen befriet for livet. Desværre alt for tidligt, for han havde vist mere på hjerte og vi danskere havde masser af plads til mere fra ham. Heldigvis har vi fået en masse og som tusindfryd siger: “Her er tiden – Skør som glas – Massiv som beton – datomærket – forladt af Gud – Hvor fanden er min blå ballon?”. Det er godt nok 30 år før der var konkurrencer i poetry slam, men den havde aspireret kraftigt og det er lige i filmens ånd. Der var plads til de skæve og de anderledes. Med Erik Clausen, Leif Sylvester og ikke mindst Kim Larsen synger det gamle fællesskab på sidste vers.

Mads Mikkelsen – De grønne slagtere

Svedige Sven blev en klassiker og Mads Mikkelsen overskygger Ole Thestrup klart i ”De grønne slagtere”, hvor han som arketypisk faktaresistent og ikke mindst uden indsigt i egen personlighed leverer citater i verdensklasse. Det er underspillet og med blankt ansigt fyrer han fra hoften:” Det er en lille svensker jeg fandt nede i parken i nat”. Mens vi er ved ”De grønne slagtere” skal denne her dog også med: “Der er noget mytologisk ved at dræbe et dyr og så håne det ved at stikke det op dets egen tarm”. 

Ti stille sindssyge kvindemenneske

Har man set Ove Sprogøe som Dr. Hansen er det svært at forestille sig, at han som Egon Olsen tager helt andre ord i sin mund. Men han har fra tid til anden brug for at irettesætte Kelds Yvonne med syv tommer søm. Hun er heldigvis nem at gøre god igen, for hun er pige så hurtigt nede som hun er oppe. Hun kn dog aldrig tie stille. Undtagen når Egon Olsen går verbalt amok og nærmest spontant udbryder: ”Så ti dog stille kvindemenneske”. Egon fik ofte det sidste ord og det får han også her – Hundehoveder og hængerøve.

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *