Er det en joke?

Vittigheder. Alle ved hvad en vittighed er. Du hører, læser, oplever vittigheder mere eller mindre, hele tiden, selv om du måske ikke finder dem sjove.

Vittigheder får dig til at grine og hvis det er en rigtig god vittighed, kan det endda løfte vores humør, i en stund. Når det første latteranfald er ebbet ud, kan der stadig komme nogle efterskælv, hvor vi pludselig bryder ud i grin, igen.  Disse kan vare et par timer, nogle gange endda dage. 

For andre kan det se mærkeligt ud når vi bryder ud i grin, tilsyneladende uden årsag. 

Tidligere skulle man kende nogen der var god til vittigheder hvis man vil høre en. Ellers kunne man købe sig en bog med vittigheder. Med den risiko, at de fleste allerede var gamle ved udgivelsesdatoen. Informationssamfundet har også gjort vittigheder tilgængelig for alle, hele tiden. På Internettet er det nemt at finde nye vittigheder, eller komme af med dine egne.

God eller dårlig

Nogle mennesker er simpelthen gode til at fortælle vittigheder. Og når nogen allerede har et ry for at være god til det kan der ske nogle underlige ting. Stand up komedianter kan få os til at bryde ud i latter, allerede inden de overhovedet har åbnet munden. Bare en lille grimasse, eller en røst, et tegn med hånden, hvad som helst kan udløse latter hos os. 

Hvad er det der får dig til at grine, allerede inden du har hørt noget sjovt? Det er forventningen om. Med en kendt komediant regner du simpelthen med, at lige meget hvad han eller hun kommer med, vil være sjovt. 

Hvad er det, der får dig til at bryde ud i latter?

En god vittighed selvfølgelig. Men hvad gør en vittighed god?

En god vittighed har en karakteristisk opbygning. Den har en indledning: ”En dansker, en irer og en kineser går på en bar”. Indledningen giver dig et praj om hvilken slags vittighed du kan forvente, en kategori. En bar vittighed, åbenbart. Så får du allerede en ide om hvad den kommer til at handle om. 

Det næste der kommer, er handlingen, det der sker. Ligesom brødteksten i denne artikel. Og så skal der være en pointe. Sådan er det også med alle andre former for historier. I mange historier kan vi allerede fra handlingen regne ud, hvad pointen vil være. 

Det er pointen

Handlingen skal være nogenlunde realistisk men pointen skal være uventet. Den skal være overraskende, tippe barstolen, så du mister balancen. Du skal ikke vælte og falde, så ville det være en dårlig og sårende vittighed. Du skal bare miste balancen. Jo større overraskelsen, jo mindre du har regnet med pointen, jo bedre er vittigheden og jo mere vil du grine ad den. 

En dårlig vittighed er en hvor pointen ikke kan overraske dig. Den får dig bare til at gabe. 

Vittigheder som ikke er ment, at være sjove

Og så er der de surrealistiske vittigheder. De stiller reglerne på hovedet. Når du fortæller en vittighed og folk ikke synes den er sjov, kan du altid sige at det var en surrealistisk vittighed

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *