De 10 største fodboldtransfers i 2023

Fra Ronaldos skifte til Al Nassr til Messis hop til MLS, Al Jazeera udpeger årets 10 største transfers.

Premier League kan have toppet diagrammerne for de største individuelle gebyrer betalt for fodboldspillere i 2023, men nogle af de største navne i spillet flyttede fra Europa til uudforskede territorier i Mellemøsten og Nordamerika.

Saudi-Arabiens indtræden i de store navnetransfers begyndte med et træk, der bragte Cristiano Ronaldo til Mellemøsten og åbnede døren for året der kommer, mens Lionel Messi lavede et chok-hop over Atlanten til USA.

1. Cristiano Ronaldo: Manchester United til Al Nassr

Den portugisiske forward blev sat i forbindelse med mange af Europas topklubber, da hans transfer væk fra Manchester United blev tydelig under sidste års VM i Qatar 2022, men da Saudi-Arabiens Al Nassr trådte ind, holdt verden vejret.

Fra Sporting Lissabon til Manchester United, Real Madrid og Juventus, Ronaldo oplyste europæisk fodbold og listen over klubber, der stod i kø for at skrive ham, var et top-down hvem er hvem af verdens største ligaer. Al Nassrs træk for at tage ham til Saudi-Arabien åbnede døren for en række store navne, der fulgte i takt med året skred frem.

2. Lionel Messi: PSG til Inter Miami

Den argentinske legende chokflytning til Major League Soccer (MLS) holdet Inter Miami kom efter måneders spekulationer som et resultat af hans langt fra lykkelige ophold hos den franske klub PSG. Hans flytning i 2021 til Paris fra barndomsklubben Barcelona virkede aldrig rigtig for hverken spilleren eller klubben.

Da rygterne om hans forventede afgang voksede, blev en genforening med den tidligere Barcelona-manager Pep Guardiola fra Manchester City eller et rekordskifte til Saudi-Arabien vedvarende omtalt. Det var dog den tidligere Real Madrid- og Manchester United-spiller David Beckham, der forseglede Messis underskrift hos sin nyligt lancerede klub i Miami i et mestertræk for fodbolden i USA.

3. Moises Caicedo: Brighton til Chelsea

Det største beløb penge overført mellem to klubber, givet at Ronaldo og Messi og deres agenter ville have modtaget enorme økonomiske summer for deres bevægelser, var mellem Chelsea og Brighton. De to vestlondonklubber betalte et gebyr på 100 millioner pund (126,8 mio. $) plus 15 millioner pund (19 mio. $) i tillæg.

Det matchede, hvad Liverpool havde tilbudt, og formåede at overbevise venstrebacken om, at hans fremtid var blå og ikke rød. Givet de kampe, Chelsea har haft i Premier League denne sæson, er det svært at kalde flytningen en succes, men Stamford Bridge-klubben vil håbe, at Caicedo er en del af en overgang til en ny daggry under Mauricio Pochettino.

4. Declan Rice: West Ham til Arsenal

Rice var den mest værdifulde og hårdt kæmpede transfer i året, da eliten af Premier League stod i kø for at kurtisere den engelske midtbanespiller. Manchester United har stadig et Roy Keane-formet hul i midten af banen, og deres manager Erik ten Hag lagde ikke skjul på sin beundring for Rice.

Liverpool og Manchester City var lige i hælene på United, vel vidende at Rice var for stor en spiller til at lade falde i hænderne på en rival. Det var med en vis overraskelse, at Mikel Arteta overgik dem med 100 millioner pund (126,8 mio. $) plus fem millioner pund (6,3 mio. $) i tillæg for at bryde Gunners’ transferrekord og sikre underskriften på Rice fra deres London-rivaler. Med Arsenal blandt Premier Leagues top sider mod slutningen af året, kunne det argumenteres for, at dette var den mest afgørende transfer i 2023.

5. Harry Kane: Tottenham Hotspur til Bayern München

Kane skulle blive en succes, uanset hvor han endte, men 10 mål i sine første syv konkurrencekampe for Bayern har gjort dette til en bemærkelsesværdig bevægelse til Tyskland.

Englands anfører førte Tottenham forrest og styrede den nordlondonklub til nogle af deres bedste år siden 1961 – sidste gang de vandt ligaen i England. Spurs, som var på nippet til at blive titeludfordrere, har følt Kanes tab.

Det virkede som om en af Manchester-klubberne eller Chelsea ville snappe ham op. Måske som et tegn på respekt for Tottenham-fansene, som Kane forlod, besluttede den engelske angriber at forlade landet helt. Spurs nettede 86,4 millioner pund (109,6 mio. $) for angriberen og har en tilbagekøbsklausul for Kane, som har indrømmet, at hans familie ikke har bosat sig i Tyskland, så måske er kærlighedsaffæren med Nordlondon ikke helt slut endnu.

6. Sadio Mane: Bayern München til Al Nassr

Mane var en anden spiller på toppen af sine kræfter. Efter en skuffende tab for Liverpool, hvor den senegalesiske angriber var en del af en tretakket angreb med Mohamad Salah og Roberto Firmino, flyttede Mane til Tyskland i 2022. Hans tid i Bayern varede 12 måneder, før Saudi-Arabien bankede på, og et samarbejde med Cristiano Ronaldo materialiserede sig kort efter.

7. Jude Bellingham: Borussia Dortmund til Real Madrid

Bellingham lavede en forbløffende stigning fra Birmingham City til Borussia Dortmund, men ikke uden opmærksomhed fra Englands topklubber, som alle ønskede at bringe midtbanespilleren tilbage til Premier League om sommeren. Det var dog de spanske giganter, der trådte ind og indså, at der var en potentiel Galactico i vente, og det har vist sig med 12 mål i 14 kampe indtil videre.

8. Neymar: PSG til Al Hilal

Ligesom for Messi, fungerede PSG aldrig rigtig for Neymar. Champions League var målet for det franske hold, da de pumpede penge ind i deres trup, men en række stjernespillere og managere har hidtil ikke formået at levere det.

Snarere end at følge i fodsporene på sin gode ven Messi, fulgte Neymar Ronaldos ledelse og gik til de saudiske Pro League-giganter i stedet.

9. Karim Benzema: Real Madrid til Al Ittihad

Den franske angriber var det andet store navn, der byttede Europa for Saudi-Arabien. Benzema nød en strålende karriere i Spanien med Real Madrid, hvor han scorede 354 mål i 648 kampe. Hans karriere på Bernabeu strakte sig over 14 år efter hans ankomst i 2009 fra Olympique Lyon. Selv i en alder af 35 år betragtes angriberen stadig som en af verdens topmarksmænd og var endnu et betydeligt kup for SPL-mestrene.

10. Rasmus Højlund: Atalanta til Manchester United

Midt i al snakken om Kane, der erstattede Ronaldo på Old Trafford, var det den unge danske forward, der blev bakket op om at udfylde store støvler for United. En pris på 64 millioner pund (81,2 mio. $) med otte millioner pund (10,1 mio. $) i tillæg var knap jordskælvsagtig fra United, der tilsyneladende havde brug for en erklæringssignering. Den 19-årige har ikke haft det let og har endnu ikke scoret sit første Premier League-mål, da vi går ind i det nye år.

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *