Aktiesparekonto – Hvad går det lige ud på?

Du har måske hørt om aktiesparekontoen, og at grænserne for kontoen er til forhandling og måske hæves. Men hvad præcis kan man vinde på det som almindelig person.

Aktiesparekontoen skal du oprette særskilt hos en bank. Grundlæggende set er det en almindelig konto til kontanter med et værdidepot til dine aktier. I 2020 forventes grænsen for aktiesparekontoen at blive hævet til over 100.000 kr.

Det betyder, at du kan sætte op til 100.000 kr. ind på kontoen og få gavn af de gunstige skatteforhold, som er tilknyttet til aktiesparekontoen.

Du kan ikke oprette flere konti som aktiesparekonto. 

Hvad får jeg ud af det?

Normalt er skattesatsen for aktieindkomst på 27 % for indkomst op til 55.300, mens satsen stiger til 42 % på aktieindkomst over 55.300 kr. 

Med aktiesparekontoen er der udsigt til markant lavere skat på aktiegevinsterne. Der skal nemlig blot betales 17 %, som betales ud fra aktieindkomsten, som står på kontoen ved udgangen af året.

Beskatningen sker dog ud fra lagerprincippet, hvilket betyder, at skatten skal betales, uanset om aktierne er solgt eller ej.

Der må investeres i enkelte aktier såvel som udvalgte investeringsforeninger og Exchange Traded Funds, de såkaldte ETF’er.

Hele processen er også ganske enkel for dig, idet skatten automatisk udregnes pr. 31. december og trækkes senest d. 20. januar. Du slipper således for at indberette beløbende selv. 

Aktiemarkedet – er det ikke lidt farligt?

Casino Danmark er der måske nogen, der kalder det danske aktiemarkedet. Det er jo bestemt ikke uden risiko at investere i aktier.

Der findes dog et hav af forskellige aktier, som man kan investere i på det danske og udenlandske aktiemarkeder. På den måde kan sprede sin risiko i flere forskellige sektorer og virksomheder.

Hvis du skulle opleve tab, så har du mulighed for at bruge et fradrag på 17 % af dit tab på eventuelle fremtidige gevinster. 

Det er formentlig ikke en dans på roser at skulle investere på aktiemarkedet, men det giver mulighed for en øget indtjening, hvis man gør sit hjemmearbejde og investerer rigtigt. Den lave skatteprocent på 17 % må anses som en stor fordel i forhold til øvrig beskatning.

Beløbet for aktiesparekontoen ventes at stige til hhv. 150.000 kr. og 200.000 kr. i 2021 og 2022. Der er således udsigt til yderligere besparelser i de kommende år, hvis man opnår højere gevinster.

Hvad hvis jeg laver en gevinst – skal jeg så sælge?

Hvis dine aktier stiger til over loftet, så tvinges du ikke til at sælge dine aktier. Det oprindelige beløb må maksimalt være lig med størrelsen på loftet, men selve gevinsterne har kun indflydelse på beløbet, som der skal betales skat af.

Derudover er det også vigtigt at nævne, at du kan hæve fra din aktiesparekonto. Hvis du har opnået en gevinst, vil der blive tilbageholdt et beløb til at dække skatten. Hvis du har realiseret et tab, kan du godt trække helt beløbet ud.

Aktiesparekonto – hold øje de kommende år

Med udsigt til at aktiesparekontoen udvides med 50.000 kr. årligt frem til 2022 kan du godt forvente at høre mere og mere om aktiesparekontoen. 

Fordelen er naturligvis den meget lave beskatning på 17 %, mens ulempen er, at der skal betales lagerskat, dvs. skatten skal betales, selv hvis man ikke har solgt aktierne. Man kan naturligvis vælge at sælge aktier d. 31. december og købe dem tilbage den første handelsdag i det nye år. Det betyder dog øgede udgifter til kurtage samtidig med, at man ikke kan regne med at købe til den samme kurs, som man solgte til.

Kategorier

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *